De gemeente Leiderdorp staat voor de uitdaging om voor 1 juli huisvesting te regelen voor 59 statushouders, migranten met een verblijfsvergunning. Echter, de doelstelling voor het afgelopen halfjaar is niet behaald, waarbij slechts 41 nieuwkomers zijn ondergebracht, terwijl het oorspronkelijke doel 54 was.
Leiderdorp is niet het enige geval waar tekorten bij de opvang van statushouders voorkomen. Uit recente cijfers van opvangorganisatie COA blijkt dat landelijk slechts 49 gemeenten hun doelstelling hebben behaald, terwijl bijna driehonderd gemeenten dat niet konden. Hierdoor is er een totale achterstand van meer dan 12.000 statushouders op de aanvankelijke opdracht.
De komende periode moet een totaal van bijna 30.000 statushouders worden gehuisvest, wat een recordaantal is. Dit heeft geleid tot een gezamenlijke oproep van woningcorporatiekoepel Aedes en de Vereniging Nederlandse Gemeenten om 'versneld' statushouders aan een woning te helpen, waarbij elke gemiddelde gemeente wordt gevraagd twee woningen beschikbaar te stellen voor in totaal vier statushouders.
Naast het huisvesten van statushouders, voert Leiderdorp ook de spreidingswet uit. Deze wet zorgt voor voldoende opvangplekken voor asielzoekers die nog wachten op een verblijfsvergunning. De gemeente regelt 173 van deze plekken, wat aansluit bij de indicatie van het ministerie op basis van inwonertal en welvaart.
In totaal moeten honderd gemeenten extra plekken voor asielzoekers regelen, wat neerkomt op 6000 extra plekken voor 1 juli. Minister Faber benadrukt de noodzaak om geen dwang toe te passen. Lokale bestuurders en opvangorganisaties zetten zich in om deze uitdaging aan te gaan.