Analyse van Spoedritten: Gemiddelde Wachttijd voor Ambulance in Leiderdorp

14 mrt , 4:30 Nieuws
image 13 66c475c3b5f6d

De Wachttijden bij Spoedritten in Leiderdorp

Gemiddelde Wachttijd: 8 minuten en 29 seconden

Uit een recente analyse van spoedritten in Leiderdorp is gebleken dat van alle ambulances die met spoed ergens in de gemeente moesten zijn, slechts één op de 29 er langer dan een kwartier over deed. De gemiddelde wachttijd voor iemand die met spoed een ambulance nodig heeft, bedraagt 8 minuten en 29 seconden.

A1-ritten en Punctualiteit van Ambulancezorg

Bij A1-meldingen, waar iemands leven in gevaar is, geldt de norm dat 95 procent van alle ambulances binnen vijftien minuten ter plaatse moet zijn. In 2023 waren er 1011 spoedritten met bestemming Leiderdorp, waarvan een groot deel binnen de vereiste tijd aankwam. Leiderdorp scoort redelijk gemiddeld op zowel de gemiddelde wachttijd als de punctualiteit ten opzichte van vergelijkbare gemeenten.

Verschillen binnen Leiderdorp

Er bestaan echter verschillen binnen de gemeente. In postcodegebied 2352 is de gemiddelde wachttijd 8 minuten en 14 seconden, terwijl in postcodegebied 2351 dit 8 minuten en 50 seconden bedraagt. Het postcodegebied 2351 is de plek waar de wachttijd voor een ambulance vaakst langer is dan een kwartier, met één op de negentien spoedritten die deze streeftijd niet halen.

Reacties uit de Politiek en Zorgsector

Zorgminister Agema uitten zorgen over de tijdigheid van ambulance-aankomsten in bepaalde regio's en pleitte voor structurele verbeteringen zoals extra ambulanceposten. Branchevereniging AZN benadrukte echter dat de snelheid van de ambulance niet het enige criterium is voor adequaat handelen in spoedgevallen.

Politie-Respons bij Spoedmeldingen

Terwijl de politie in Leiderdorp steeds beter wordt in snel ter plaatse zijn bij spoedmeldingen, blijkt dat in meer dan 300 gemeenten de norm van binnen een kwartier niet gehaald wordt. Dit wordt deels toegeschreven aan personeelstekort en een toename in spoedmeldingen.