Leiderdorpers tonen bereidheid om over te stappen van aardgas naar alternatieve warmtebronnen, zoals collectieve warmtenetten en warmtepompen. Echter, de betaalbaarheid van deze alternatieven baart hen zorgen. Dit blijkt uit een recent onderzoek dat de gemeente Leiderdorp heeft uitgevoerd onder haar inwoners in het najaar van 2024.
De helft van de inwoners in Leiderdorp zou op basis van de huidige kennis kiezen voor een individuele warmtepomp. Een belangrijke motivatie hiervoor is de keuzevrijheid die dit biedt, voornamelijk voor eigenaren van koopwoningen.
De andere helft van de inwoners geeft de voorkeur aan een collectief warmtenet, voornamelijk vanwege de hoge kosten van individuele warmtepompen. Echter, ook de kosten van collectieve warmtenetten roepen zorgen op, met name over de beheersbaarheid van de maandelijkse uitgaven.
Inwoners vinden het essentieel dat zij invloed kunnen uitoefenen op de maandelijkse kosten van de gekozen warmtebron. De beperking van keuzevrijheid bij collectieve warmtenetten, waarbij men niet vrij kan kiezen van leverancier, wordt als een bijkomende zorg benoemd.
Wethouder Gebke van Gaal benadrukt het belang van de betaalbaarheid van alternatieven en ondersteunt de oproep van Leiderdorp en ruim 100 gemeenten en organisaties aan de Rijksoverheid om collectieve warmtenetten toegankelijker te maken. Dit is een stap om de warmtetransitie voor burgers betaalbaarder en begrijpelijker te maken.
In september 2024 namen 1.659 inwoners van Leiderdorp deel aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Ipsos I&O. De brede participatie van de Leiderdorpse gemeenschap biedt waardevolle inzichten voor toekomstige besluitvorming in de warmtetransitie.