De gemeente, het onderwijs en kinderopvangorganisaties hebben de Leiderdorpse Educatieve Agenda opgesteld, met als doel het onderwijs in Leiderdorp te verbeteren. Hierin zijn 38 punten opgenomen waar gezamenlijk aan gewerkt zal worden in de komende jaren.
De partijen hebben afspraken gemaakt op diverse gebieden, waaronder gelijke kansen, bewegen en gezondheid, natuur en duurzaamheid, lezen en cultuur, burgerschap en inclusiviteit, inclusief onderwijs en veiligheid.
Om gelijke kansen te waarborgen wordt ingezet op voorschoolse educatie, taalondersteuning en begeleiding voor peuters met risico op achterstand. Er zal extra aandacht zijn voor meertaligheid als een meerwaarde in het onderwijs.
Scholen zullen actieve leefstijlen stimuleren door bewegingsonderwijs aan te bieden en overwegen gezamenlijke organisatie van Koningsspelen. Ook wordt de samenwerking met lokale sportverenigingen versterkt.
Natuuronderwijs krijgt meer focus in het curriculum, waarbij leerlingen actief leren over biodiversiteit en milieuproblemen. Initiatieven worden genomen om schoolpleinen groener en duurzamer te maken.
De samenwerking tussen scholen en bibliotheken zal worden bevorderd, en het cultuuraanbod in Leiderdorp beter in kaart gebracht voor verbindingen met culturele instellingen.
Leerlingen worden gestimuleerd actief mee te denken, met onder meer plannen voor een gezamenlijke leerlingenraad en lessen over democratie en besluitvorming. Ook komen er gastlessen over diverse onderwerpen.
Er wordt gestreefd naar inclusief onderwijs voor alle kinderen in 2035, met verbeterde samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. Maatregelen worden genomen om segregatie te voorkomen.
Om een veilige leeromgeving te waarborgen, zullen scholen, jongerenwerk en politie nauwer samenwerken. Aandacht wordt besteed aan vroegtijdige signalering van probleemgedrag en verkeersveiligheid.