Leiderdorp heeft een opvallende stijging gezien in het aantal statushouders dat een thuis heeft gevonden in de stad. Uit recente gegevens blijkt dat het aantal statushouders van het 'cohort 2021' in Leiderdorp hoger is dan in vergelijkbare gemeenten. De vijftien gemeenten die qua gezinssamenstelling en welvaartsniveau het meest op Leiderdorp lijken, hebben minder statushouders opgenomen dan Leiderdorp zelf.
De stijging in huisvesting van statushouders brengt uitdagingen met zich mee, waaronder langere wachttijden voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Asielzoekers die momenteel een aanvraag indienen, moeten bijna een jaar wachten. Dit is aanzienlijk langer dan tien jaar geleden, toen de wachttijd slechts tweeënhalve maand bedroeg. Ondanks deze uitdagingen lijken statushouders te profiteren van kansen op de arbeidsmarkt, waar bijna een derde van de vluchtelingen met een verblijfsvergunning uit 2020 na drie jaar werk heeft gevonden.
Met de voortdurende instroom van statushouders, waaronder Oekraïense vluchtelingen die de oorlog in hun land ontvluchten, rijst de vraag over de integratie en ondersteuning op lange termijn. Organisaties als het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers streven ernaar om duizenden statushouders binnen een halfjaar te verhuizen naar reguliere huisvesting. Dit brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee voor Leiderdorp en vergelijkbare steden in Nederland.