Huisartsenzorg in Leiderdorp onder druk: Patiëntenaantallen stijgen terwijl patiëntenstops toenemen

03 apr , 4:34 Nieuws
image 23 674486d6268d1

Huisartsenzorg in Leiderdorp ondervindt toenemende druk

De huisartsenzorg in Leiderdorp staat onder toenemende druk, met een opvallende stijging in het aantal bezoeken per patiënt en een groeiend aantal huisartsenpraktijken dat patiëntenstops hanteert. Uit recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde Leiderdorpse patiënt maar liefst 4,8 keer per jaar de huisarts bezoekt, wat aanzienlijk hoger is dan in vergelijkbare gemeenten.

Gedeeltelijke of complete patiëntenstops bij huisartsenpraktijken

De situatie wordt verder verergerd door het feit dat een aanzienlijk percentage huisartsen in de regio, naar schatting tussen de 45 en 55 procent, een gedeeltelijke of volledige patiëntenstop heeft afgekondigd. Hoewel specifieke cijfers voor Leiderdorp ontbreken, geeft het beeld in de bredere Rijnstreek een zorgwekkend signaal.

Huisartsentekort in heel Nederland als alarmerend probleem

De problemen in Leiderdorp weerspiegelen een groter landelijk probleem met huisartsentekorten. Volgens de Algemene Rekenkamer is het huisartsentekort in heel Nederland 'nijpend'. Bijna 200.000 mensen hebben moeite om een huisarts te vinden, terwijl nog eens ruim 700.000 mensen op zoek zijn naar een nieuwe huisarts, verhuizingen of ontevredenheid als reden.

Toekomstige uitdagingen en verdelingsproblemen

De vooruitzichten in de huisartsensector voorspellen een verdere verslechtering, met het verwachte personeelstekort dat tegen 2034 kan oplopen tot 16 procent, vanaf 3 procent in het voorgaande jaar. De eerdere opvatting van een 'verdelingsprobleem' wordt door de Rekenkamer echter betwist.

Aanrijtijden en regionale verschillen

Naast de patiëntenstops en het tekort aan huisartsen, speelt ook de snelheid van medische hulpverlening een rol. Bij spoedeisende gevallen dient een huisarts binnen een kwartier ter plaatse te zijn. In Leiderdorp varieert de aanrijtijd voor reguliere patiënten, met het postcodegebied 2351 als uitschieter waar patiënten mogelijk tot vijf minuten moeten wachten.